Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Αγοράστε ένα... φίλο

Οι Δευτέρες πάντα ήταν δύσκολες μέρες (bloody Monday). Λες να πάρεις τηλέφωνο έναν άνθρωπο, έναν φίλο να σε διακτινίσει για λίγο σε μιά άλλη πραγματικότητα όπου θα μπορέσεις να γεμίσεις τα κύτταρά σου με οξυγόνο. Και ούπς! πρόβλημα. Ποιόν να πάρεις αφού το "θεματάκι" σου τις προηγούμενες ημέρες ήταν η μοναξιά. Ισως αυτό το συναίσθημα να είναι και το κλειδί του αινίγματος (μα όλους μαζί τους έχασα?)και το τηλέφωνο το όχημα του κλειδιού. Και είναι η στιγμή που ο καφές δημιουργεί μια απαράδεκτη διέγερση στον εγκέφαλο και αρχίζει να φιλοσοφεί. Η φιλία, η επαφή, η επικοινωνία, ο έρωτας, το πιροσκί, είναι ανθρώπινες ανάγκες που εκπληρώνονται εν πολλοίς με αγοραίο τρόπο. Και υπάρχει μία ηθική(πχ με τον έρωτα και μία αναζήτηση ποιότητας(πχ πιροσκί) που σε οδηγεί στην εκπλήρωσή τους με το είναι σου και όχι με τη τσέπη σου. Κι έρχεται η πιό ύπουλη από όλες τις ασχολίες του ανθρώπου, η επιστήμη να επικυρώσει μία ελευθέρων διαδρομών κάρτα στο φαύλο κύκλο της μοναξιάς και της θλίψης.
αντιγράφω από την ert.gr:

{Αν νοιώθετε μόνος γιατί οι φίλοι σας δεν είναι πια κοντά σας, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε: Μπορείτε να αγοράσετε άλλους!
Έτσι μας πληροφορεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Κάμμινς από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Deakin University, υποστηρίζοντας ότι η φιλία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σα μια βασική ανθρώπινη ανάγκη.
"Δεν έχουμε πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια έναντι πληρωμής σε διάφορες περιπτώσεις και να φροντίσουμε γι’ αυτό. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τη φιλία;"
Και ας μη σκεφτεί κανείς ότι ακούγεται άκρως ψυχρή διαδικασία για να έχει σχέση με τη φιλία που υποτίθεται ότι πηγάζει από ειλικρινή και ζεστά συναισθήματα. Ο καθηγητής Κάμινς θα διαφωνήσει μαζί σας και θα σας δώσει ένα ολοζώντανο παράδειγμα που έρχεται από την Αγγλία.
Ο γιος ενός συνταξιούχου χήρου ογδοντάρη, ζητά κάποιον να κάνει παρέα στον πατέρα του, όταν πηγαίνει στην παμπ για ποτό. Προσφέρει 15 δολάρια την ώρα και ο στόχος είναι να αναπληρωθεί με το κατάλληλο πρόσωπο.
Ο καθηγητής θα τονίσει ότι είναι βασική ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα φιλίας στην Αυστραλία, το οποίο μάλιστα θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση χωρίς να επαφίεται σε εθελοντικούς οργανισμούς.
}

φιλαράκια!!!!

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Έχεις αρκετά όμορφο blog, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον…